Montessori Metodu Nedir?

“Eller zekanın organlarıdır, insan çevresine elleriyle sahip olur.”  Maria Montessori

Avrupa ama özellikle Amerika’da yaygın olan Montessori eğitim metodu – klasik eğitimden farklı olarak – sözlü eğitimden ziyade özel tasarlanmış araçların ve oyuncakların eğitimde daha etkin olduğuna inanır.

Montessori eğitimi, İtalyan doktor ve eğitimci Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim yaklaşımıdır. Montessori eğitimi, çocukların kendi öğrenme yolculuklarını keşfetmelerine, özgüven, özerklik ve öz-disiplin geliştirmelerine odaklanır. Bu eğitim yaklaşımı, çocukların özgürce seçtikleri materyallerle kendi öğrenme hızlarına ve tarzlarına uygun olarak öğrenmelerini sağlar.

Montessori eğitiminde, çocukların kendi öğrenme materyallerini seçer, kendi öğrenme hızlarına göre çalışır ve öğretmenler sadece rehberlik eder. Materyaller genellikle çocukların dokunarak, hissederek, gözlemleyerek ve keşfederek öğrenmelerine izin veren doğal ve elle tutulur materyallerdir.

Montessori eğitimi ayrıca, çocuklarda özgüven, işbirliği, etik, sosyal sorumluluk ve empati gibi becerilerini de geliştirmeyi hedefler.

Montessori Felsefesi Nedir?

Geleneksel anlayıştan çok farklı olan Montessori eğitim felsefesinde çocuğun kendine yeterli bir birey olabilmesi hedeflenerek çocuğun bireysel özelliklerinin mümkün olabilecek en üst seviyede geliştirmesini hedefler. Montessori felsefesinin özünde mutlu ve üretebilen bireyler yetiştiren bir yaşam eğitimi bulunur. 
 
Montessori felsefesine göre her çocuk bir bireydir. Çocukların özgürce seçme ve hareket etme özgürlüğü vardır. Çocuk yaptığı seçimin sorumluluğu alma yetisine de sahiptir.
 
Montessori eğitim modeli içinde çocuklar yarıştırılmazlar. Kazanan ve kaybeden yoktur. Bir hata yaptıkları zaman değerlendirmesini kendileri yaparlar ve ödüle yer verilmez. Çocuğa sınırsız tekrar özgürlüğü verilerek içsel motivasyonunu kazanması sağlanır.

Montessori Eğitiminin Odağında Ne Bulunur?

Montessori eğitiminin odağı, çocukların özgürce keşfetmelerine, özgüven, özerklik ve öz-disiplin geliştirmelerine odaklanır. Montessori eğitiminin odağında çocuk bulunmaktadır. Montessori eğitimi, çocukların kendi öğrenme hızlarına ve tarzlarına uygun olarak öğrenmelerine izin verir.
 
Montessori eğitiminin diğer önemli unsurları arasında, çocukların özgürce seçtikleri materyallerle çalışmaları, çocukların özgüven, işbirliği, etik, sosyal sorumluluk ve empati gibi becerilerini geliştirmeyi hedeflemesi yer alır. Ayrıca, Montessori eğitimi, doğal ve elle tutulur materyallerin kullanımını teşvik eder ve bu materyaller çocukların dokunarak, hissederek, gözlemleyerek ve keşfederek öğrenmelerine izin verir.

Montessori Yöntemin Temeli Oyun Mudur?

Montessori yöntemin temeli çocukların doğal olarak öğrenme süreci içinde bulundukları ‘oyun’dur. Montessori eğitiminde öğrenme, çocukların ilgi alanlarına ve öğrenme stillerine uygun bir şekilde ilgi çekici ve etkileşimli bir şekilde sunulur. Bu, çocukların öğrenme sürecinde aktif bir rol oynamalarına izin verir.
 
Montessori eğitiminde materyaller, oyun araçlarından çok öğrenme araçlarıdır. Montessori materyalleri, çocukların kendi kendilerine keşfetmelerini sağlar ve çocuklerin öğrenme sürecinde etkin bir şekilde kullanmalarını sağlar. Montessori eğitimi, çocukların öğrenme sürecindeki ilgi, merak ve keşifleri dikkate alarak, öğrenme materyallerini seçer. Bu nedenle, Montessori eğitimi çocuklerin öğrenme sürecine daha bütünsel ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunar.
 
Oyun, basit bir eylem değildir. Özellikle çocuklar için oyun göründüğünden çok daha karmaşık bir olgudur. Piaget'e göre oyun bir uyumdur. 
 
Oyun, Montessori eğitim sistemine göre çocuğun işi olarak nitelendirilmektedir. Okul öncesi dönemde çocuklar hemen her şeyi oyunlaştırır, bu şekilde anlam kazandırarak kendini bir bakıma geleceğe hazırlar. Montessori eğitimi temel olarak, öğrenmenin çocukların ilgi ve meraklarına uygun ve etkileşimli bir şekilde sunulduğu bir öğrenme yaklaşımıdır ve bu yaklaşımda oyunun yeri hiç şüphesiz son derece büyüktür. 
Oyun, çocuğun bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, dil gelişimi, psikomotor gelişim,  duygusal ve sosyal gelişim olarak tüm gelişim alanlarını desteklemektedir. 
 
Oyun çocukların zamanın büyük bir bölümünü kaplar ve çocuklar  içinde yaşadığı dünyayı, çevresindeki insanları oyun ile tanır ve anlamlandırır. Bu bakımdan oyun sevgiden sonra gelen ve  çocukların sağlıklı gelişmeleri ve kişilik kazanmaları için  en önemli duygusal doyumdur. Oyun oynayan çocukların gelişimi daha çabuk ve sağlıklı olmaktadır. Oyun, gerçek dünya ve hayal dünyası arasındaki bir köprüdür ve çocuğu gerçek hayata hazırlar.

Bunlarıda Beğenebilirsin

Hepsini görüntüle